Barnrånen ökar – samhället sviker

Liberalerna: Tillsätt en kriskommission om rån mot barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-11

Polisen beskriver att det i vissa områden i Sverige finns en råhet vi inte upplevt tidigare, när barn rånar och förnedrar andra barn. Vi måste vända utvecklingen, skriver Nyamko Sabuni, Juno Blom och Johan Pehrson (L).

DEBATT. Den dramatiska ökningen av fall där barn utsätter andra barn för brutal våldsbrottslighet är på väg att eskalera till en nationell kris. Liberalerna kräver därför att regeringen omgående inrättar en kriskommission som får i uppgift att föreslå konkreta förändringar inom prioriterade områden.

Ett enda barn som rånas och förnedras är ett för mycket. Det är ett övergrepp på den grundläggande rätten att känna sig trygg och fri och som kan lämna djupa spår. Den fullkomliga maktlöshet och frustation som uppstår är något som varenda förälder kan sätta sig in och föreställa sig.

Sverige ska inte vara ett land där unga människor är rädda för att utsättas för våld. Berörda myndigheter måste utrustas med de verktyg som krävs för att kraftfullt markera och bryta nya destruktiva utbredningar av kriminalitet bland unga. Kännbara konsekvenser måste till även för unga förövare.

I kommissionen bör det exempelvis ingå experter ifrån rättsväsendet, skolan, socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin, fastighetsbolag, och civilsamhället. Kommissionen måste både skyndsamt tillsättas och skyndsamt presentera krav på de politiska reformer som krävs.

Kriskommission får i uppdrag att ta fram såväl kraftfulla insatser att genomföra direkt och långsiktiga reformer inom fyra områden:

  • Stoppa rekryteringen av barn in i kriminalitet. Det kräver mycket tidigare och tydligare insatser. Polisen beskriver att det i vissa områden i Sverige finns en råhet vi inte upplevt tidigare, när barn rånar och förnedrar andra barn. Vi måste vända utvecklingen där unga pojkar och män växer upp och in i kriminalitet. Vi kan inte acceptera att barn blir springpojkar till fullfjädrade kriminella istället för att vara i skolan. När välfärdssamhället misslyckas fånga upp de utsatta barnen, står de kriminella redo.
  • Hantera barn som redan är kriminella. Bara i Malmö har polisen identifierat ett 80-tal barn som begår personrån. Att använda dessa barn lönar sig för gängen, då de inte är straffmyndiga. Samhället sviker dessa barn då konsekvenser uteblir. Antalet barn som rånar barn har mer än fördubblats på fyra år. Vi har aldrig sett så många minderåriga som är involverade i brott och som springer de grovt kriminellas ärenden.
  • Stödja barn som är brottsoffer. Sverige är inte rustat för en verklighet där barn och unga måste leva med rädslan för, och konsekvenserna av, att utsättas för grovt våld och sexuella övergrepp av jämnåriga. Hot och övergrepp mot brottsoffer och vittnen tas inte på tillräckligt stort allvar. Vi måste agera på den tysthetskultur som råder där vittnen hotas och målsägare skräms till tystnad. Om inte dagens unga litar på att samhället står upp och skyddar de oskyldiga kommer det skada grundfundamentet i vår demokrati.
  • Återta kontrollen över utsatta stadsdelar. Det finns i dag 60 områden som polisen bedömer är utsatta eller särskilt utsatta. Det handlar om områden som ofta präglas av gängkriminalitet, parallella samhällsstrukturer och religiösa fundamentalister. Nu måste samhället ta tillbaka kontrollen över alla områden där kriminella gäng i dag sprider våld och rädsla. Denna miljö är en grogrund för rekrytering av nästa generations kriminella. Parallellsamhällen har vuxit fram för vi har tillåtit det ske. Vår integrationsskuld är stor och vi behöver betala av den omgående.

En kraftsamling krävs både vad gäller förebyggande insatser, åtgärdande insatser och ett krav på konstruktiv samverkan. Det är vi ansvariga politiker skyldiga våra barn oavsett bakgrund, bostadsort eller familjeförhållanden. Det räcker inte med nya pilotprojekt, justeringar av riktlinjer eller en och annan straffskärpning.

Ansvariga politiker från alla partier måste inse att det handlar om att rusta Sverige nu och för framtiden. Det är mot bakgrund av detta som Liberalerna kräver att det inrättas en kriskommission som har som uppgift att föreslå konkreta förändringar inom prioriterade områden.


Nyamko Sabuni, partiledare
Juno Blom, partisekreterare
Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer i ämnet

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.